Etusivu Vertaistuki ja potilaan polku

postheadericon Vertaistuki ja potilaan polku

 

Samanlaisen potilashistorian omaavien henkilöiden keskinäisellä kokemusten vaihdolla on tunnetusti kuntoutumista edistävä vaikutus. Hyvin järjestetty vertaistukitoiminta tukee ja täydentää ammattihenkilökunnan arvokasta hoitotyötä potilaan parhaaksi.

SYKE on vuosien saatossa kouluttanut kymmeniä siirrokkaita ja heidän läheisiään tukihenkilöiksi eri puolille maata.

 • Toiminnanjohtaja Ilkka Vass (vassip(at)dlc.fi), puh. 040-5022 905 sekä vertaistukityöryhmän jäsenet
 • sydänsiirrokas Lotta Pukkila (helmeilevasydan(at)gmail.com), puh. 044-5436 828,
 • keuhkosiirrokas Esko Sohlo (eskosohlo(at)hotmail.com), puh. 045-2784 055 ja
 • sydänsiirrokas Armi Sundström (armi.sundstrom(at)luukku.com), puh. 044-0520 929 koordinoivat tätä toimintaa.
 Lähiaikoina näille sivuille tulee lisää tukihenkilöiden yhteystietoja. Myös yhdistyksen toimistolta, hallituksen jäseniltä ja alueiden yhdyshenkilöiltä saa lisätietoja.

 

ENNEN SIIRTOA

Yhteistyössä Meilahden sairaalan henkilökunnan ja Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Marjo Keto-Tokoin, Anne-Mari Luoma-Frimodigin ja teknisessä toteutuksessa Tommi Jokisen kanssa on valmistettu oheiset neljä lyhyttä videota kukin kestoltaan noin pari minuuttia. Näillä haluamme välittää asiallista tietoa siirtoa edeltävistä toimenpiteistä erityisesti niille potilaille läheisineen, joiden hoitomuodoksi kaavaillaan elinsiirtoa.

 1. Siirtokelpoisuuden arviointi
 2. Siirtolistalle asettaminen
 3. Siirtoleikkauksen odotus
 4. Kutsu siirtoleikkaukseen

 

SIIRRON JÄLKEEN

Ohessa kahden keuhkosiirrokkaan ja kolmen sydänsiirron saaneen haastattelut, joissa he kertovat omia kokemuksiaan. Näiden kesto on 10 – 15 minuuttia/haastattelu. Jaanan osuudessa on mukana myös puoliso Juha. Nämäkin videot on toteutettu yhteistyössä mainittujen Amk-opiskelijoiden kanssa.

 1. Keuhkosiirrokas Esko
 2. Keuhkosiirrokas Jaana
 3. Sydänsiirrokas Armi
 4. Sydänsiirrokas Marjo
 5. Sydänsiirrokas Päivi

 

POTILASTUKIPISTE OLKA

Meilahden tornisairaalan aulassa kahviota vastapäätä sijaitsee potilaille tarkoitettu tukipiste OLKA, jossa myös yhdistyksemme vertaistukihenkilöt ovat tavattavissa. Päivystysaikataulut löytyvät OLKAn sivuilta (www.hus.fi/potilaalle/potilastukipiste-olka). Ohessa OLKAn esittelyvideo kestoltaan noin 4,5 minuuttia.

OLKAn esittely

 

ELINSIIRTO ON MAHDOLLISUUS

Sydän- ja keuhkosiirtopotilaan polkua on kuvattu myös yhdistyksemme laatimassa MAHDOLLISUUS-esitteessä. Yhteistyössä Meilahden sairaalan henkilökunnan kanssa ensimmäinen painos julkaistiin jo 1990-luvulla. Oheinen versio on pävitetty keväällä 2015.

 

SYKE ry kiittää lämpimästi kaikkia niitä tahoja, jotka ovat mahdollistaneet tämän toiminnan.

 

 

 

Viimeksi päivitetty (16.03.2016 22:47)